Criza începe să-și arate colții în România: deficitul bugetar a explodat, dezastru în venituri
Pandemia de coronavirus va lăsa urme adânci în economie, au avertizat specialiștii, iar aceste scenarii de adeveresc acum și reies și din cifrele oficiale.
Ministerul de Finanțe a publicat execuția bugetară după cinci luni. Trei dintre ele au fost marcate de pandemia de coronavirus și a fost o lungă perioadă de timp în care multe afaceri au fost trase pe dreapta.
Acum, cifrele oficiale confirmă dezastrul. Deficitul bugetar – adică diferența dintre venituri și cheltuieli – s-a dus în luna mai la 3,59% din PIB – ceea ce, în termeni nominali, înseamnă aproape 39 de miliarde de lei. Ca să-ți faci o idee despre situația gravă spre care se îndreaptă România, anul trecut la aceeași dată bugetul național avea un deficit de doar 1,43% din PIB.
Guvernul a băgat adânc mâna în buzunar pentru a veni cu măsuri de sprijin economic pentru mediul privat. Iar asta se vede în bilanț.
Deficitul bugetar a explodat, dezastru în venituri
Cum multe afaceri și-au suspendat activitatea, veniturile statului au fost la pământ. E existat, evident, o evoluție nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-mai, ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada stării de urgență și de alertă (11,7 mld. lei).
Restituirile de TVA au crescut cu 2,26 miliarde de lei, de asemenea, adâncing prăpastia dintre venituri și cheltuieli. Pe partea de cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 3,43 mld. lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 3,83 mld. lei.
Veniturile, față de aceeași perioadă a anului trecut, au scăzut cu 3,4%. Cu alte cuvinte, statul a dat în stânga și-n dreapta, dar n-a primit mai nimic. Sigur că acest sprijin se observă în timp și vom vedea în următoarele luni dacă aceste stimulente acordate de stat vor întoarce ceva în veniturile statului.
În tot acest timp, cheltuielile au crescut puternic și mulți bani s-au dus, în special, pe echipamente și materiale sanitare pentru gestionarea pandemiei de coronavirus.
Lumea a stat în case, consumul a scăzut
Datele Ministerului de Finanțe arată că încasările din TVA au înregistrat 20,11 mld lei în primele cinci luni ale anului 2020, în scădere cu 18,9% față de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.
Evoluția încasărilor nete de TVA în primele cinci luni ale anului a fost influențată negativ de:
- – creșterea rambursărilor de TVA cu 28,4% (an/an), cu scopul de a asigura companiilor un nivel de lichiditate suplimentar pe perioada crizei;
- – prorogarea termenului de plată a obligațiilor fiscale declarate;
- – evoluțiile economice nefavorabile din sectoarele economice, începând cu luna martie: în principal serviciile de piață prestate populației, industria și comerțul.
Au scăzut și veniturile din accize, din moment ce cererea pentru carburanți a scăzut considerabil. Chiar și așa, însă, scăderea e mică per total – de doar 0,1% față de aceeași perioadă a anului trecut. Defalcat pe produse energetice, însă, se poate observa faptul că lumea nu a mai alimentat mașina în același ritm – de unde și scăderea în încasările din accize – de 15,4%.